Hov – hvor blev den af Morten Bandt?

Sølvroret har ændret inddeling af kategorier for flerskrogsbåde, således at den lille klasse går op til 30 fod i stedet for de 28 fod, der har været gældende de 2 første år.

Men hvorfor dog denne ændring? Ja lige nu er der ikke nogen forklaring på fra Baadnyt eller Morten Brandt ud over, at de så følger samme standarder som kølbådene.

Begrundelsen der forsvandt
Imidlertid var vi nogen, der tidligere i dag var heldige at downloade en begrundelse for ændringen, som Morten Brandt (asvarshavende på Baadnyt) så senere har valgt at pille af nettet igen (jeg kan ihvertfald ikke finde den mere). I den nu fjernede udgave har ændringen helt andre begrundelser end den, der nu er officiel.

Lidt med den brede pensel udtrykte Morten Brandt en skuffelse over at flerskrogssejlere generelt ikke gider sejle kapsejlads, og at især Dragonfly 800-sejlerne ikke er særligt ‘competitivt’ indstillede, som det hedder på mundret dansk. Af indlægget fremgår det til gengæld, at Dragonfly 28 sejlerne har en helt anden ‘competitiv’ indstilling og  meget gerne vil deltage – vel at mærke, hvis de kan blive en del af den lille klasse. Og det er naturligvis kun muligt, ved at ændre grænsen mellem små og ‘store’ flerskrogsbåde som det nu er sket –  Voila!

Så er der jo i stedet for gode chancer for, at de små trimaraner lissom ikke synes, at det er så sjovt mere – og de har jo været meget aktive i de første 2 år.

Viden, synsninger eller vildfarelse
Morten Brandt må jo have viden om Dragonfly 28 sejlerne, som vi andre ikke har og som han tilsyneladende ikke ønsker at dele. Når jeg ser på, hvem der sejlede kapsejlads sidste år er der intet der tyder på at Dragonfly 28 var mere aktiv end Dragonfly 800 – hverken i Sølvroret (hvor ingen Dragonfly 28 har gennemført endnu så vidt jeg kan se) eller til Fyncup eller til… ?

At fremhæve Dagonfly 28 sejlere som særligt ‘competitive’ i forhold til fx Dragonfly 800 sejlere (hvoraf der er 4, der har genenmført Sølvroret) giver generelt ingen mening, og er i bedste fald en påstand uden hold i realiteterne. Alene begrundelsen  om, at Dragonfly 28 sejlerne kun vil stille op, såfremt de kan deltage i den lille klasse, viser jo med al tydelighed, at den påståede ‘competitive’ indstilling næppe er så stor endda. Men mon det overhovedet har noget på sig?

Man kan undre sig over, hvad begrundelsen er for at man skal sammenligne bådstørrelser mellem kølbåde og flerskrogsbåde, når alle andre sammenligninger (heller) ikke giver nogen mening??  Måske giver det mere mening at se på opdelingen igen, og indrette den således, at afstemmes med de særlige kendetegn der er ved flerskrogsbåde/trimaraner. Måske burde der have været tilføjet en kategori (28+ – 32 fod).

Hvad er mon den rigtige begrundelse?
Jeg sidder med en ubehagelig fornemmelse af, at der er helt andre bevæggrunde for at lave den ændring, der nu er gennemført, og som i samme åndedrag fremhæver Dragonfly 28 sejlernes ‘særligt competitive’ habitus. Men den fornemmelse skal jeg naturligvis nok holde for mig selv.

Morten B har indtil videre givet nogle forskellige forklaringer – jeg tror endnu ikke vi har fået den rigtige. Det har vi naturligvis heller ikke krav på. Det er jo en privat udbudt kommerciel kapsejlads – og her i Jylland ved vi godt, at den der har grisen sætter prisen (eller laver løbsinddelingen). Men det bliver da spændende at se, om ikke denne ændring får konsekvenser i årene fremover – ud over at vi muligvis ser et stort antal Dragonfly 28 på banen – måske.

Hvordan samler vi flere?
Når alt dette er sagt har Morten B jo ret i, at flerskrogssejlerne ikke er specielt aktive på kapsejladsbanerne – men det er jo en lidt anden historie. Vi mønstrede for år tilbage mere end 10 % af deltagerantallet til FynCup. Sidste år var det ca. 6,5 % af deltagerne der var flerskrogsbåde.

Det kan sagtens gøres meget bedre, men ikke på baggrund af en analyse, der er baseret på synsninger mere end data. Vi har ikke brug for at nogen spilles ud mod andre, men derimod at stå sammen og komme i dialog om formater – også gerne med Morten B.

Måske skulle vi undre os sammen til gavn for alle.

Kom igen Morten Brandt!

 

2 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *