Der er grøde i dansk sejlsport og…
De tørre og grånende tal
Gennem en årrække er vi i sejlsporten blevet bombarderet med tal, der fortæller om nedgang og overvægt af de gråhårede. De unge mangler, og de der kommer holder ikke ved. Der er mangel på sejlere mellem 20 og 40 år, og der er en stor overvægt i segmentet 50++.
Dansk Sejlunion er i øjeblikket i gang med en megaundersøgelse – ‘Havets motionister’ – der retter sig mod de danske sejlklubber for at få et billede af årsager til udvikling og afvikling. Det er nemlig sådant, at ca. 1/3 af klubberne har fremgang, 1/3 har moderat tilbagegang, mens den sidste 1/3 har stor tilbagegang. Resultaterne skal give ideer til de klubber, der har det svært – og forhåbentligt ny energi til mange af de klubber der allerede er igang med at knække koden.
Samtidigt med tilbagegangen kan vi konstatere, at kapsejladsaktiviteten er for nedadgående både lokalt, til DM’er og til de større DH kapsejladser. Endeligt fortæller interessede og new-comers i sejlklubberne, at det er alt for vanskeligt at blive en del af sejlerfællesskabet. Det sidste skyldes ikke investeringen, men mere manglende åbenhed og imødekommenhed.
Og ungdommen – ja den mangler mange steder eller er utilstrækkeligt repræsenteret de fleste steder. Men det er nok også fordi de unge zapper mere og vil have alt serveret – og iøvrigt går det jo tilbage i alle sportsgrene – eller…. hvordan er det nu?
Vågner sejlsporten igen?
Der er grøde i dansk sejlsport. Det er som om, der er en kollektiv opvågning på vej. Det er som om det er gået op for sejlerne, at der ikke er nogen, der gør det for dem. De må gøre det sammen. Skabe nye ideer, finde nye veje at gå – smide mageligheden og igen få det sjovt med den sport, som de synes er fedest i verden.
Men hvad er det så der sker?
Lad mig nævne tre af de mest synlige initiativer, der er taget bare det seneste år:
* Sejlsportsligaen
hvor klubber kæmper med hinanden om at blive Danmarks bedste klub i sportsbåd. Den blev startet på initiativ af DS, men er nu forankret i Liganetværket, der sammen med DS skal drive og udvikle Sejlsportsligaen i årene fremover – bl.a. med en 2. division.
* Ungdomsnetværket
som har stiftende generalforsamling i marts, men allerede er igang med egen basecamp-gruppe og Facebookgruppe. Netværket er åbent for alle der er interesseret i at bidrage til rekruttering til og fastholdelse af unge mennesker i sejlsporten. Det er klasseorganisationerne for ungdomsjollerne og en række ungdomsledere, der har taget initiativet. Alle der er interesseret kan deltage.
*Klassenetværket
som har påbegyndt sit arbejde i her i februar måned. Klassenetværket har deltagelse af de fleste klasseorganisationer for voksenjoller og kølbåde, og formålet er at fremme ideer og organisering, der kan styrke klassebådssejlads.
Fælles for disse tre netværk er, at de organiserer interesser inden for 3 forskellige områder og dels vil sikre at nye initiativer hurtigt kan realiseres, dels kommer til at fungere som sparringspartner for Dansk Sejlunion i de beslutninger, der vedrører udviklingen af dansk sejlsport og DS’s organisation.
Det er en mega god nyhed, at der nu gennem disse netværk åbnes mulighed for at finde nye løsninger og løfte i flok. Der er et fundament for nye ideer, og en mere koordineret indsats, og dermed muligheden for at skabe en langt bedre og mere kvalitativ sammenhæng mellem centrale og lokale aktiviteter i dansk sejlsport – på en række særskilte områder.
Prioriteringerne i Dansk Sejlunions indsatser er ligeledes ændret gennem de seneste par år, med temaet ‘Puls og vand i håret’ og et større fokus på klubudvikling, bl.a. via innovativt bestyrelsesarbejde. Og der vil helt sikkert komme nye ændringer i takt med, at netværkene trækker i arbejdstøjet.
Skal trimaranerne med?
Som trimaransejlere kan der være forskellige oplevelser af hvordan vi er organiseret.
Nogle er med i Multihulls Denmark, andre er som jeg trådt ud, fordi MD i alle de år jeg har haft trimaran, ikke har ønsket at opbygge en udadvendt profil. Trimaraner.dk er som hjemmeside og facebookside helt uforpligtende foraer.
Med andre ord har flerskrogssejlerne ikke formået eller ønsket at organisere initiativer, der har kunnet gribe eller understøtte den stigende interesse, der har været for flerskrogssejlads i Danmark og resten af verden. Vi sidder i hver vores båd på hver vores sæt af hænder og ‘snakker’ lidt med hinanden på facebook – når vi magter det.
Vi sidder måske og venter på at miraklet skal ske, f.eks. via en ny båd fra Quorning, eller Boatbrothers eller Visionboats eller Farrier eller…..? Men miraklet sker med garanti ikke – ihvertfald ikke i Danmark.
Alle erfaringer fra klassse-organisationer i DK viser, at det er i de udadvendte klubber, at der er sker udvikling og fremgang. De klubber der systematisk sætter ting i gang, er innovative, er repræsenteret der, hvor tingene sker, markedsfører sig, og som formår, at dele viden om teknik, grej, reparationer mm, er også de klubber, der opleves som imødekommende og interessante af nye der kommer til.
Den opmærksomhed der skabes omkring trimaraner sker primært kommercielt. Spørgsmålet er, om den type omtale opleves attraktiv, inviterende og imødekommende af potentielle trimaransejlere? På nogen nok, men måske virker det på de fleste mere som noget, der fortsat er helt specielt og så anderledes (farligt), dyrt og nørdet, at det hellere må blive ved drømmen. Sådan kan vi selvsagt forblive ‘noget særligt’, der nok skaber nysgerrighed, men ikke rigtigt åbner op. Hey ‘ det er jo bare en måde at sejle på !
Spørsmålet er, om vi skal tage del i den nye grøde i dansk sejlsport, og sammen med de øvrige interessenter i dansk sejlsort tage aktivt del i en ny omgang fælles udvikling af sejlsporten – med fokus på trimaraner eller flerskrogssejlads?
Hvad tænker I?
/Henrik
Det er nu ikke al flerskrogsaktivitet der står stille. Beach cats vokser – også i DK. Der har aldrig været så mange kapsejladsaktive som der er nu og vi tæller vel 50+ danske både. For 3 år siden ikke engang det halve.
Og det gode er at der er både ungdom og voksne – bredde og elite – samt udveksling klasserne mht. sejlere alt efter talent, alder og ambitioner.
Flerskrog er hot- selv AC kampagner foregår delvist i beachcats som vi alle kan købe off the shelf. Udfordringen for trimaranerne er jo selvfølgelig kritisk masse og absolut ingen stævner. Så skal der trækkes flere til truget skal der stævner og felter til. Altså I skal købe nogle ens både.
Tom B.
Det er som regel fornuftigt at tage udgangspunkt i det man har, hvis man skal finde fremadrettede løsninger. Lige nu er situationen jo den, at trimaransejlads er en noget heterogen størrelse. Vi har ikke ‘klasser’ eller grupper af entypebåde. Kapsejlads sejles derfor efter Texel, som på OK vis afhjælper det problem. Producenter af trimaraner hjælper heller ikke ‘klasse-tænkning’ på vej, så det er nok et grundvilkår i mange år fremover, at vi må tage en måleregel til hjælp for at kunne sejle kapsejlads.
Spørgsmålet er imidlertid mere, om vi med dette grundvilkår vil zoome ud og skabe en fælles indsats for at få flere til at sejle trimaran og sportskatamaran. Jeg har endnu ikke mødt en flerskrogssejler, der ikke vil elske at svare på spørgsmål. Men som fællesskab har der ikke været nogen indsats i al den tid jeg har sejlet trimaran. Med andre ord tager vi ingen initiativer til at komme ud over rampen for at henvende os til alle de, der ikke spørger, eller måske endnu ikke ser flerskrogssejlads som en oplagt løsning på deres sejladsbehov.
Det er min opfattelse, at vi ikke tilnærmelsesvis har været i nærheden af at udnytte de muligheder for tilgang, som den øgede opmærksomhed har givet. Men spørgsmålet er om der er nogen der synes, at det er interessant?
Henrik
Jeg er klar over at I har købt forskellige både – men hvis flerskrogssejlads skal være attraktivt for alle de der sejler en masse ræs i klassebådekølbåde skal I for fremtiden købe ens både så der kan komme en kritisk masse og derved et selvforstærkende moment – er på ingen måde i tvivl om at det kunne være skide skægt for alle parter istedet for de såkaldte “sportsbåde” der slæber rundt på dødvægt i bunden og sejler halv hastighed. I skal sådan set blot blive enige om hvilket idrætsredskab I vil bruge i fremtiden – og handle derefter – sværere er det ikke 🙂
Hvad er definitionen på en “sportskatamaran” iøvrigt – en katamaran man bruger til sport?
Lige nu skal vi skabe de bedste vilkår for den flåde der er og gøre det så attraktivt som muligt at træde ind som ny trimaransejler.
Vi kommer jo ikke uden om, at yngre mennesker nok bliver nødt til at købe fra det brugtmarked, der pt er i Europa og USA. Det ser ud til, at der nu kommer mindre og mere økonomisk overkommelige trimaraner fra Farrier (22), Quorning (25) og andre producenter. Men vi mangler fortsat et projekt, der skaber en trimaranernes ‘Folkevogn’.
En sportskatamaran er til sport, og er alt andet end de store ‘øer’, der sejler rundt med relativ lav fart. Det er vist ikke en definition der holder, men alligevel :-). De er repræsenteret udmærket gennem CMID og vel i realiteten også i Multihulls Danmark (som de iøvrigt dominerer totalt).
/Henrik